9 decembrie 2013

Acte necesare pentru cununia civila

Ce stres am avut eu cu acest aspect inainte de nunta! Intrebam diferite persoane ce acte ne sunt necesare si primeam de fiecare data alte raspunsuri. Bine, la noi a fost un caz mai aparte: eu aveam domiciliul intr-o parte, el in alta parte si amandoi ne doream sa facem cununia civila intr-o alta localitate. :)) Ma gandeam ca nu se poate, ma stresam sa nu uitam anumite acte acasa, sa nu depundem dosarul prea tarziu, ce ora alegem pentru cununie ... Aoleu, cata bataie de cap! Si lucrurile aveau o rezolvare atat de simpla: doar trebuia sa mergem la oficiul starii civile si sa intrebam. :)) Asa am si facut pana la urma si s-au rezolvat toate!
Oricum, pana sa mergem acolo, eu doream sa stiu din timp de ce acte avem nevoie pentru cununia civila. Daca si voi va puneti aceeasi intrebare, va raspund eu, mai jos, ca sa nu mai intrebati in stanga si in dreapta si sa nu va lamureasca nimeni concret!
Dosarul cu actele necesare casatoriei civile se depune la oficiul starii civile cu 10-14 zile calendaristice inainte de eveniment si trebuie sa contina:
- Copii de pe actele de identitate ale mirilor. Sa le aveti la voi si in original (si in ziua depunerii dosarului, si in ziua cununiei) si sa fiti atenti ca acestea sa fie valabile atat la momentul cand depuneti dosarul, cat si in momentul casatoriei. Daca sotia alege sa preia numele sotului dupa casatorie si aveti de gand sa plecati si in luna de miere curand, aveti grija sa spuneti asta in ziua cununiei civile, pentru ca buletinul sotiei este retinut atunci. Fara el nu va putea pleca din tara iar eliberarea celui nou dureaza ceva. Deci mare atentie la acest aspect! Doar trebuie sa-i spuneti persoanei care va cununa ca plecati din tara si mai aveti nevoie de el. Ma refer aici la cazurile in care cununia civila si cea religioasa sunt apropiate. Daca e o perioada mai mare intre ele, atunci n-are rost sa faceti asta, pentru ca aveti timp sa luati noul buletin.
De asemenea, trebuie sa stiti ca cel putin unul dintre voi trebuie sa aiba domiciliul in localitatea in care va casatoriti civil. Daca nu, apelati la viza de flotant, asa cum am facut noi. :)
- Certificatele de nastere in original si in copie.
- Certificate medicale prenuptiale, eliberate de medicii vostri de familie (se platesc, costa 50 lei fiecare). Mare atentie ca acestea sunt valabile doar 14 zile, asa ca ar trebui sa le luati chiar in ziua in care depuneti dosarul!
- Declaratia de casatorie - un document tip, care se completeaza doar in fata ofiterului de stare civila, si prin care va aratati acordul pentru casatorie, alegeti ce nume veti purta etc.
- Sentinta de divort sau hotararea de anulare a casatoriei in copie si original, doar daca unul dintre voi nu se afla la prima casatorie.
- Certificatul de deces al fostului sot in copie si original, doar daca este cazul de asa ceva.
- Timbre fiscale.
- Chitanta de achitare a taxei de casatorie (sincer, nu mai tin minte cat a fost la noi, parca 150 lei; n-am inteles de ce am achitat aceasta taxa, nu stiu daca se plateste peste tot, cert este ca noua ni s-a cerut).
Si cam atat contine dosarul. In rest, aveti grija sa stabiliti cu ofiterul starii civile ziua si ora cand doriti sa aiba loc evenimentul. Orice alte intrebari aveti, nu ezitati sa i le adresati, de-aia e pus acolo, sa va lamureasca! :)
In ziua cea mare sa nu va uitati buletinele acasa, nici voi, nici martorii (nasii) vostri! In rest, bucurati-va de eveniment!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...